HAMMER BAKKER – Hammer Bakkers lyng- og skovklædte bakker er et populært mål for naturentusiaster i det nordjyske – og ikke uden grund. Ud af et areal på 1800 ha er ca. 400 ha fredet. Området, der tidligere udgjorde nærmest en ø i Vendsyssel – hævet over det omkringliggende landskab – var ikke egnet til dyrkning. Vand er en mangelvare i Hammer Bakker med undtagelse af bl.a. Pebermosen i den nordlige del. Så istedet for agerbrug kunne fortidens vendelboere benytte Hammer Bakker som mødested for Tingstederne. Helt frem til 1688 blev retlige tvister i Nordjylland afgjort her. De mere end 60 gravhøje sætter deres præg og understreger Hammer Bakkers historiske betydning.
Pebermosens flydende lag af tørvemos – en såkaldt hængesæk – gør ekspeditioner ud i mosen efter insektædende planter som Soldug og Blærerod til en risikabel affære. Også Brødland Mose og Møgelmose er moser med hængesæk med vegetation dannet af sammenfiltrede rødder og stængler, der vokser i overfladen uden nogen forbindelse til bunden.
Dagsommerfuglene trives i landskabet med de spredte hedeområder og i de små skovlysninger, og der ses Bølleblåfugl, Isblåfugl, Brun Pletvinge og Skovperlemorsommerfugl.

Klitperlemorsommerfugl

Brun Pletvinge

Almindelig Brombær

Sabelhveps

Lille ildfugl
ARTER – Hue-vandnymfe, Ensianblåfugl, Brud, Grønbroget Kålsommerfugl, Hedeskovmyre, Mariehøneedderkop, Hedeskratte, Forårs-hvepsesvirreflue, Fløjls-Mælkehat, Smaragdedderkop, Isblåfugl, Svalehale, Brun Pletvinge, Kommabredpande, Hedepletvinge, Gråbåndet Bredpande, Skovperlemorsommerfugl, Bølleblåfugl, Nikkende Kobjælde, Guldblomme (Kilde: www.fugleognatur.dk ejet af Naturbasen ApS)
