Jernhatten

JERNHATTEN – Fra Jernhatten kan du kaste blikket ud over Kattegat og se øen Hjelm ude i horisonten. På dage med klart vejr sågar også Samsø og Sjællands Odde. Hjelm har sin helt egen dramatiske historie involverende Marsk Stig, der var gjort fredløs efter mordet på kongen Erik Klipping i Finderup Lade i 1286. Danmarkshistoriens sidste kongemord.

Jernhatten rejser sig 49 meter høj med en kystskrænt mod sydøst, hvor det myldrer med liv. Her er tørt og mange solskinstimer, hvilket levner plads til arter, der ellers er sjældne i Danmark. Ved foden af bakken på overdrevet dominerer Slangehoved i juli måned og besøges af et væld af insekter som f.eks. Pimpinellekøllesværmer og Humlebi. Marsvin og Spættet Sæl ses ofte nær kysten, og under vandoverfladen gemmer havet på et farverigt stenrev, som opsøges af mange fritidsdykkere.

Navnet Jernhatten refererer til det øverste punkt på bakken Arnakke. Både Arnakke og Jernhatten blev fredet i 1927, og området som helhed anses for at have stor geologisk og biologisk værdi. Det siges, at navne som Hjelm og Jernhatten refererer til lokaliteternes fysiske fremtoning, der kan minde om krigshjelme. Andre henviser til et sagn om trolde, og at Jernhatten og Arnakke i virkeligheden er den dræbte trold Arns nakke. Skurken skulle således være trolden på Hjelm, der kastede en meget stor sten kaldet Blak efter Arn. Stenen landede et stykke fra kysten men forskrækkede Arn så meget, at han faldt død om.

Sølvmåge

Grønåret Kålsommerfugl

Slangehoved

Gulspurv

ARTER – Pimpinellekøllesværmer, Rødåret Hedelibel, Rødbenet Ninja, Hedeskovmyre, Lærkefalk, Labyrint-Edderkop, Blåhatjordbi, Isblåfugl, Forårs-Hvepsesvirreflue, Gråbåndet Bredpande, Knopnellike, Spættet Bredpande, Engblåfugl, Nikkende Limurt (Kilde: www.fugleognatur.dk ejet af Naturbasen ApS)