Melby
MELBY OVERDREV – Plantelivet på Sjællands største hede – tidligere skydeterræn for militæret gennem mere end et århundrede – er et kapitel for sig. Man behøver blot kaste et blik på rækken af observationer i området for at blive mindet om områdets store naturrigdom og diversitet. Du finder Bakke-Gøgelilje, Kødfarvet Gøgeurt, Skov Gøgeurt, Plettet Gøgeurt, Skovhullæbe, Tætblomstret Hullæbe, Grenet Edderkopurt, Bakke-gøgelilje, Sump Hullæbe, Linnæa, Tårn-urt og Hybrid-Knopurt for blot at nævne nogle. Nikkende Kobjælde ses i hundredevis i foråret, og en sjældenhed som Lyng-silke ses blomstrende i sensommeren.
Melby-områdets rige flora og kystens tørre klima skaber de rette betingelser som levested for mange sommerfugle og andre insekter. Her i blandt også en række af de mere sjældne arter som Argus Blåfugl, Østlig Takvinge, Gråbåndet Bredpande, Markperlemorsommerfugl. Mange flere ses på det nordsjællandske overdrev hen over sommeren – omend rækken af sjældne sommerfugle er aftagende, som tilfældet er i resten af Danmark.
Pimpinelle-køllesværmer er udbredt i Nordsjælland og er ellers yderst sjælden i resten af Danmark. På trods af at være natsværmer er den dagaktiv og flyver i juni/juli og søger især nektar fra Blåhat. Navnet henleder til larvens afhængighed af bladene fra værtsplanten Almindelig Pimpinelle. Melby Overdrev er desuden lokaliteten, hvis du skal være heldig at se et eksemplar af Birkespinder eller Birkegaffelhale, som er blot et par af områdets mange natsommerfugle.

Pimpinellekøllesværmer

Almindelig Blåfugl

Stor Grøn Løvgræshoppe

Gederams

Sandrandøje
ARTER: Hue-vandnymfe, Ensianblåfugl, Brud, Grønbroget Kålsommerfugl, Hedeskovmyre, Mariehøneedderkop, Hedeskratte, Forårs-hvepsesvirreflue, Fløjls-Mælkehat, Smaragdedderkop, Isblåfugl, Svalehale, Brun Pletvinge, Kommabredpande, Hedepletvinge, Gråbåndet Bredpande, Skovperlemorsommerfugl, Bølleblåfugl, Nikkende Kobjælde, Guldblomme (Kilde: www.fugleognatur.dk ejet af Naturbasen ApS)
