Nørlund plantage

NØRLUND PLANTAGE – Enrico Dalgas (1828-94), det danske Hedeselskabs første direktør, kaldte i 1867 Nørlund Plantage og Harrild Hede for; ”Et af de tristeste steder på denne jord”. Ikke desto mindre finder vi i og omkring plantagen idag en række smukke og fredede områder, der bestemt er et besøg værd for den naturinteresserede. Plantagen er med sine 2.431 hektar en af de ældste plantager i Jylland – faktisk påbegyndtes plantningen allerede i 1700-tallet.

Vi befinder os ca. 30 km vest for den såkaldt Jyske Højderyg – i et efter danske forhold stort set øde område. Isen lå altså øst for området – og jordbunden her er sandet, som følge af smeltevandet, der løb mod vest. Et besøg i området giver dig en idé om, hvad Enrico Dalgas hentydede til med sit dystre ordvalg. Alligevel må betegnelsen siges at være misvisende i forhold til den naturoplevelse, der møder én idag. Der er i den grad højt til loftet i det jyske hedelandskab.

Plantagens nordlige del huser flere par natravne, hvis specielle snurrende sang med lidt held kan opleves i juli måneds lyse sommernætter. Ihvertfald er chancerne størst efter solnedgang. Nørlund plantage fremviser en stor artsrigdom af insekter og edderkopper. På heden ses hedelyng, revling, engelsk visse, tyttebær, plettet gøgeurt, guldblomme, bølget bunke, timian, klokkelyng og hedemelbærris. I plantagen finder du seks arter af ulvefod.

Stor Blåpil

Bølleblåfugl

Siv-Mosaikguldsmed

Rundbladet Soldug

Rødfrynset Bjørn

Arktisk Smaragdlibel

Sortmærket Kobbervandnymfe

ARTER – Liden Soldug, Bølleblåfugl, Arktisk Smaragdlibel, Klokke-Ensian, Natravn, Benbræk, Brun Næbfrø, Slangeørn, Moserandøje, Moseperlemorsommerfugl, Hedegræshoppe, Markperlemorsommerfugl, Grøn Lyngmåler, Brunlig Perlemorsommerfugl, Storplettet Perlemorsommerfugl, Sortstrubet Bynkefugl, Hjortebæger, Violetbrun Duftpigsvamp, Gul Nøkketunge (Kilde: www.fugleognatur.dk ejet af Naturbasen ApS)