Pinpointer

SØVIND –  Hvert år i juni og juli besøger botanikere den nedlagte mergelgrav lige uden for Søvind for at se orkidéen biblomst i blomst. Planten er sjælden og kun fundet to andre steder i Danmark. Med opdagelsen i 2004 af biblomst i Søvind har byen fået sin egen lille turistattraktion. Planten trives i kalkholdig jord og arbejder sammen med en svamp, der også findes omkring mergelgraven. I 2004 kunne der registreres ca. 50 eksemplarer af planten ved Søvind, men populationen er nedadgående på grund af problemer med tilgroning.

Eksperter mener, at orkidéen er kommet herop fra dens hjemegn i Sydeuropa med de varme vinde. Vindene har så spredt de lette og luftige frø ud over området ved Søvind, og i mergelgravens kalkholdige jord har et enkelt eller flere eksemplarer fået fodfæste. At orkidéen så hurtigt har spredt sig ud over området ved mergelgraven skyldes, at orkidéen, som den eneste af orphys-arterne, kan bestøve sig selv.

ARTER – Biblomst, Skovvalmue, Skovblåfugl, Tidselsommerfugl, Stor Kejserguldsmed (Kilde: www.fugleognatur.dk ejet af Naturbasen ApS)

Almindelig Akeleje

Biblomst

Biblomst